HVA GJØR DU NÅR DU BEGYNNER Å BLI ELDRE?

HVA GJØR DU NÅR DU BEGYNNER Å BLI ELDRE?

 

Når kommer du i kategorien å være gammel? Jeg vet ikke helt da jeg tror det har litt med hvordan du tenker og hvor frisk du er. Jeg husker min egen frykt før jeg skulle fylle 60. Søsteren min ringte ganske ofte og spurte meg om hvordan jeg skulle feire 60 års dagen og hver gang hun gjorde det, så klarte jeg å bytte samtaleemne. Noen uker før jeg skulle fylle 60, var jeg på en misjonsreise til Georgia. Der fikk jeg spørsmål om hvor gammel jeg var, og jeg ble tvunget til å være ærlig. Når jeg svarte hun som spurte meg, kom Den Hellige Ånd over meg og jeg sa hvor gammel jeg var, men så sa jeg at det siste jeg skulle gjøre før jeg døde var å le ordentlig. Jeg forsto der og da at jeg ikke behøvde å forandre personlighet og jeg mistet frykten for å bli gammel og takk Gud, den har aldri kommet tilbake. Jeg har nettopp fylt 80 og har aldri vært så aktiv som nå når det gjelder det å tjene Gud.

Jeg vet at kroppen vår kan få litt flere problemer når vi blir eldre, men vi må ikke dø syk. Herren kan faktisk hente oss når tiden er inne. Jeg selv fikk en del problemer etter jeg hadde covid for tre og et halvt år siden. Jeg venter på at jeg skal bli bedre i ryggen så jeg slipper rullator når jeg skal gå et lengere stykke. Jeg har faktisk drømt om at jeg går normalt og jeg vil holde fast på den drømmen. Jeg vil også slippe å ta en sprøyte for diabetes og de verdiene blir bedre og bedre. Det står skrevet i Jesaja 53:4+5 at jeg har fått legedom i Jesu sår. Jeg vil ta imot det Han har gjort for meg.

Det er grøfter vi kan falle i når det gjelder hvordan vi skal se ut og hvordan vi skal kle oss når vi blir eldre. En grøft er at en kler seg som en tenåring og det ser egentlig bare dumt ut. Klærne passer ikke sammen med resten av utseende. En annen grøft er at en ikke tør å farge håret eller bruke fargerike klær som er litt moderne. Jeg er ikke imot grått hår, men selv farger jeg det gjerne. Jeg gjør det selv og det koster meg ikke mye. Jeg tror enhver står fritt til å gjøre det en vil. Jeg fikk et spørsmål om det var synd å farge håret en gang jeg var på misjonsreise. I det landet var det ikke så vanlig, så jeg måtte ta hennes spørsmål på alvor. Jeg tror hun gjerne ville, og jeg tror hun gjorde det.

Har du hatt barn, så kommer du nå i en alder hvor barna har flyttet ut og dannet sine egne familier eller i hvert fall bor for seg selv. For noen kan den overgangen bli vanskelig. Noen føler seg ensomme særlig hvis det har blitt skilsmisse og en blir igjen alene. Jeg har hatt venner med barnebarn og deres liv har primært dreid seg om barnebarna. Alle har det ikke slik, men noen lever for barnebarn og stiller så gjerne opp til alle tider. Til en viss grad er det fint når barn har en del kontakt med besteforeldre. Mine barn hadde ikke det og de savnet det. Likevel tror jeg at eldre skal ha noe annet i livet enn barnebarn. Besteforeldre skal ikke styre barnebarnas liv og hva gjør du den dagen barnebarna lever sitt eget liv? Jeg tror alle kristne skal spørre Herren om hva de skal gjøre og hvordan de skal bruke tiden sin.

I våre Skandinaviske land er det fastsatt når vi kan slutte å arbeide og når vi kan få pensjon. Noen ser fram imot å bli pensjonist, men en del vet ikke hva de skal gjøre da og de går inn i en depresjon. Det samme kan en del gjøre når barna flytter ut. Jeg har vanskelig for å forstå det da jeg har hatt fokus på å hjelpe mennesker i store deler av mitt voksne liv. Det var også når jeg ble eldre at jeg kunne reise ut som misjonær. En del venner var veldig bekymret for mine pensjonspoeng, men jeg fikk et profetisk ord om at Herren skulle ta hånd om det. Det gjorde Han også. Selv om jeg har lite mindre enn noen av mine kollegaer, så har jeg det bra.

En del eldre klager på at de er så ensomme. Jeg tror at en del sitter og venter på at andre skal ta initiativ. Kanskje det er du? Er du med i en gruppe eller i en menighet? Har du en hobby du kan dele med noen andre. Kjenner du noen som du kunne gjøre noe for? Jeg tror ofte at djevelen vil isolere mennesker. Her jeg bor kjenner jeg faktisk at det ligger en ånd av isolasjon og jeg vil ikke inn under den. Om du er fysisk begrenset, så be noen å komme hjem til deg slik at dere sammen kan dele Ordet og be eller ha et enkelt måltid sammen. Vær ikke for redd for å spørre om praktisk hjelp. Jeg har to ganger skadet benet og jeg var ganske frimodig og spurte venner om hjelp. I dag kan en også bestille mat hjem en del steder. Særlig gjorde mange det under pandemien.

En del blir dessverre enker og enkemenn på eldre dager. Jeg bruker å si at en ikke må slutte å leve. Så lenge du er her på jorden har Gud bruk for deg. Om du ikke kan gå så mye ut, så kan du alltid be og kanskje er det det Gud vil du skal gjøre, begynne å be for andre. Jeg tror ingen er kalt til å være pensjonist i Guds rike. Gud har gitt deg gaver som du skal forvalte og kunnskap og erfaringer som du skal dele med de yngre. Bibelen sier at vi skal ha disipler. Jeg vil lære andre å bli bra sjelesørgere.

Forbered deg på å bli gammel før du blir gammel. Tenk på å være aktiv både fysisk, psykisk og åndelig. Om du blir begrenset i kroppen, ta imot hjelpemidler og om du må på et sykehjem, be Gud om å få plass på et bra sykehjem. Du er et Guds barn også som gammel og Han vil derfor ta hånd om deg så lenge du lever. Som kristen har Han allerede forberedt en plass for deg i Himmelen.

GLED DEG OVER Å BLI GAMMEL!

Mor Else