KOMMUNIKASJON, del 4

KOMMUNIKASJON

Del 4

 

I dag lokkes mange mennesker inn på kurser og i behandlinger som ikke er det de trodde det var. En får for eksempel feilinformasjon om det en skal være med på. Yoga er et slikt eksempel. Det kalles for gymnastikk eller for avslapning. Ingen sier noe om at det er en del av Hinduismen. Det er jo anbefalt av helsepersonell og da må det jo være bra tenker mange. Andre blir tilbudt firmafester og det høres greit ut, men sjokket blir stort når du oppdager at det er masser med alkohol og strippeshow. Jeg sier ikke at alle firmafester er slik, men en kan bli lurt. Vi lever i et samfunn med manglende informasjon og feilinformasjon. Djevelen er ekspert på dette.

Selv innen kristne kretser tror jeg du skal skaffe deg en del informasjon før du anmelder deg til kurs og konferanser. Når du leser bøker, hva vet du om forfatteren? Vi kristne er ofte naive og godtroende. Vi kan svelge gift uten å vite om det. Det er ikke feil å skaffe seg informasjon og spør Herren om hjelp til å søke i rette kilder. Alt som skrives på nettet er ikke sant og slett ikke i overensstemmelse med Guds Ord.

 

Denne gangen vil jeg hovedsakelig skrive om kommunikasjon i forbindelse med konflikter og jeg skulle ønske at jeg kunne ha stått foran dere og brukt rollespill. Dere får selv prøve å forestille dere de situasjoner som blir beskrevet. Vi kan begynne med barn. De kan utøve en sterk egen-vilje. Hvor mange ganger har du ikke vært irritert over skrikende barn i butikken. De skriker: «Jeg vil ha.» Hvis de blir nektet det de vil ha, settes hylingen i gang. Noen ganger er skriking veldig effektivt. Foreldrene blir flaue og ser seg skamfullt omkring og kanskje barna får det de vil ha. Hvis ikke, øker skrikingen. En måte å unngå dette på, er å gi barnet et par alternativer av hva de kan få før dere kommer til butikken. Kjøp det barnet vil ha nokså fort før du tar resten på handlelisten. Om det er mulig, så la noen andre ta hånd om barnet mens du handler. Å argumentere med et lite barn tror jeg ikke du kan gjøre før barnet er eldre. Jeg tror ikke barn skal få alt de vil, men en skal komme deres følelser i møte. Det kan oppstå situasjoner der du skal si: «Jeg skjønner at du blir sint, fortvilet, lei deg osv. Hva vil du jeg skal gjøre for å hjelpe deg? Kanskje kan du ikke gjøre det barnet vil, men kjenn etter hva du kan og spør om det kjennes bedre? Ofte hjelper det om du har fysisk kontakt når slike situasjoner oppstår. Noen barn vil skyve deg bort og da skal du respektere det, men vær veldig nær likevel. Når situasjonen har roet seg ned, så spør om du nå kan få gi det en klem eller om du skal vente. Jeg tror du forstår at du aktiverer barnets egen vilje uten at du kompromisser med din egen. Jeg tror det er hemmeligheten i all kommunikasjon.

Hvis ektefeller skyter piler mot hverandre, blir det krig uten løsning. Er du interessert i krig eller løsninger? Vær nøye med å si hvordan du opplever en situasjon uten å si at den andre er slem eller dum. Når du holder deg til «jeg» budskap, så anklager du ikke, men du gir kun uttrykk for dine egne følelser. Dette er kanskje helt ny informasjon for motparten. I enhver konflikt er det viktig at vi lytter til hverandre. Begge må få uttrykke seg. Ha tålmodighet med hverandre. Noen trenger mere tid enn andre. Jeg oppfordrer deg til å erkjenne dine feil om du ser det, be om tilgivelse, tilgi motparten og be sammen til Ham som elsker dere begge. Hjelperen Den Hellige Ånd kan hjelpe dere med kommunikasjon og til å unngå konflikter.

Hvordan er det i menighetene? I disse dager opplever jeg mye splittelse mellom enkelt personer så vel som mellom menigheter. I Matteus 5:23 står det at dersom du tror at noen har noe imot deg, så skal du gå til den personen. Dette blir ikke mye praktisert der jeg er. En ligger heller om natten og lurer og begynner selv å ha noe imot den andre. Herren vil ikke at vi skal ha noe imot hverandre. Snakk sammen. Det er så ubehagelig og vanskelig sier du kanskje, men vi har fått Hjelperen. Jesus selv ble løyet på og Han ble korsfestet på en grusom måte, men Han valgte å tilgi. Vi har ingen annen vei å gå. Følelsene våre må få tid til å tilgi mange ganger, men vi må velge å tilgi med en gang. Spør Herren om å hjelpe deg.

I Kristi kropp er det sjalusi og en sammenligner seg med andre. Hvis du er kalt til å være fot, så prøv ikke å være munn eller hjerte. Du vil kun lykkes når du fungerer i det som Herren har kalt deg til.

I 1.Peter 4:8 står det at kjærligheten dekker over en mangfoldighet av synder. Nå tror ikke jeg det står at vi skal lukke øynene for synd og tillate det å florere i menigheten. Korinterbrevet advarer oss mot lite gift som kan gjennomsyre hele surdeigen, men jeg tror at vi blir bedt om ikke å dømme og å ha mye nåde.

             Kjærligheten er en viktig ingrediens i all kommunikasjon.

Det får bli det siste ordet om kommunikasjon denne gangen.

VÆR TYDELIG MED HVA DU VIL FORMIDLE OG VÆR VILLIG TIL Å LYTTE TIL DIN MOTPART!

Mor Else