KAN DU SYNGE GLADE JUL, HELLIGE JUL?

Dette er tittelen på en julesang og de fleste av dere synes jeg kommer med et tåpelig spørsmål. Selvfølgelig kan vi denne sangen sier du. Vi har lært den som barn. Det var ikke det jeg tenkte på når jeg skrev overskriften til denne prekenen. Jeg vil filosofere rundt de to ordene «glad» og «hellig».

Hva gjør deg glad? Jeg skal ikke svare for deg, men jeg kan svare på hva som gjør meg glad. Jeg blir glad når jeg våkner frisk på morgenen selv om det tar litt tid før jeg våkner ordentlig. Jeg tar tidlig kontakt med Den Hellige Ånd og jeg blir glad når Han åpenbarer Ordet for meg. Det er dessverre dager hvor jeg leser uten å be om åpenbaring av Ordet og da blir jeg mindre glad. Det blir som å lese uten å få mat. Ordet skal være som ferskt brød. I ørkenen fikk de manna hver dag. Herren vil ikke gi oss noe som er gammelt. Han gir alltid det beste til Sine barn. Han er som en god pappa og jeg blir veldig glad når det går godt for mine barn. Det være seg åndelig, praktisk eller på det menneskelige plan. Det står i Bibelen at vi skal glede oss med dem som gleder seg og gråte med dem som gråter. Både mine barns og andres glede gjør meg glad.

Jeg blir veldig glad for bønnesvar.

Jeg ber mye og når jeg får svar på bønnene mine, blir jeg veldig glad. Det kan gjelde meg personlig så vel som andre. Jeg står i gapet for en del mennesker og stor blir min glede når de og jeg får svar på det vi ber om. Det oppmuntrer en til å fortsette å be.

Jeg blir glad når jeg kan lovprise Herren og spesielt når vi er mange sammen og kan opphøye Hans navn. Når Den Hellige Ånd kommer på en spesiell måte, blir jeg helt salig. Jeg elsker å være sammen med troende venner og dele tanker omkring det Herren gjør og der våre nådegaver kan flyte fritt.

Jeg er også et vanlig menneske som setter pris på å bli buden ut eller bort til god mat. Jeg blir glad når jeg skal ut å reise og jeg kan en sjelden gang glede meg over en film eller en konsert. Jeg er kvinne og jeg gleder meg over å kjøpe klær eller gaver til andre. Enkelte gaver gjør meg glad og jeg elsker å få blomster. Jeg kan more meg over et spill eller en konkurranse. Jeg liker å le og jeg blir glad sammen med mennesker som har mye humor. Jeg er takknemlig over å ha tak over hode, mat på bordet og en månedlig pensjon, men jeg tar dette altfor mye som en selvfølge.

Jeg blir glad når noen sier at det jeg har sagt eller skrevet, har betydd noe for dem.

Jeg vil jo at mitt liv skal bære frukt!

Dette var en liten liste over det som gjør meg glad. Du kan jo tenke over hva du blir glad for. Det står i Nehemia 8:10 at gleden i Herren er vår styrke. Djevelen vil stjele vår styrke. Ikke tillat ham å gjøre det!

I julen er det dessverre mange som ikke kan glede seg. Det råder fryktelig kaos over hele verden. Det er krig og elendighet og mennesker er på flykt i håp om å redde sitt liv. Det er naturkatastrofer og mennesker mister både familiemedlemmer og hus og hjem. Det råder fattigdom over store deler av verden og mange mangler mat og vann. Jeg vet at vi ofte blir litt mere gave-milde i juletider og jeg vil anbefale deg å spørre Herren hva du skal gi, hvem du skal gi til og hvem du skal hjelpe denne julen. En del av oss lever i et samfunn med overflod og vi kan minske vår overflod ved å dele med oss. Jeg liker å gi små gaver og kort til slekt og venner, men jeg skal ikke glemme nøden der ute. Jeg bruker å spørre Herren hva Han vil ha i julegave og det kan jo hende at Han ber deg gi til noen som virkelig trenger det og som ikke kan gi igjen. Når barna mine var små, sang vi en sang som lød så her: «Gi til andre, så blir du glad, så blir du glad …….» Noen sier at en blir saligere av å gi enn å få, men jeg synes det er morsomt å få noen ganger også.

Hellig. Vi synger om hellig jul. Når jeg tenker på ordet hellig, så tenker jeg på noe som er rent. Jeg vil ikke leke med det som er hellig. Jeg har ærefrykt for det som er hellig. I det aller helligste i tempelet i det gamle testamentet, så kunne bare ypperstepresten komme og han måtte gjennomgå en renselses-prosess før han gikk inn. I dag er Jesus blitt vår yppersteprest. Han har båret våre synder og går i forbønn for oss til Faderen. Han var nemlig syndfri og uten flekk og lyte. Hvorfor synger vi om hellig jul. Det som skjedde når Jesus ble født, skulle forandre hele verdenshistorien. Jesu mor, Maria, ble gravid med Jesus gjennom Den Hellige Ånd. Det var helt overnaturlig og må sees på som et mirakel. Den natten da hun fødte Jesus i en stall, kom guddommen i menneskelig skikkelse. Jesus var både sant menneske og sann Gud. En kan se et lite barn liggende i en krybbe omringet av Maria og Josef og mange dyr i millioner av hjem og forretninger over hele verden. Mange tror dessverre ikke på denne historien, men mange synes det er koselig å se på det lille Jesus barnet. Det virker så ufarlig. Det er som et koselig eventyr. Våkn opp! Dette er det viktigste som skjedde noen gang. Jesus forlot herligheten hos Sin Far og ikledde seg en menneskelig skikkelse for å identifisere Seg med oss. Han levde som sønn av jordiske foreldre og tjente og betjente menneskene rundt seg ved å undervise og utføre tegn og under. Mange demoner måtte forlate mennesker når Han befalte dem å gå. Det viktigste var likevel det Han gjorde når Han hang på et kors. Det var da Han ble et offerlam for deg og meg. Han oppsto den tredje dagen og derfor kan vi se: Han overvant døden. Ingen verken før eller senere har gjort det.

Jesus er så mye mer enn et lite søtt barn i en krybbe.

Han er verdens Frelser!

I dag er verden skitten, både konkret og åndelig. Jeg har vært mye i India og der er det helt vanlig å kaste søppel overalt. Atmosfæren er preget av et enormt stort tall av avguder og det preger også menneskenes måte å leve på, men her i Sverige er det også mye forsøpling av ulike slag. Jeg gikk inn i en bygning i dag og jeg tok av skitten på matten som lå ved inngangen. Bak meg kom en ung gutt og nesten dyttet meg ned uten å ta bort skitten og i forakt for at jeg ikke ville ta med meg skitten inn. Hva gjør vi med den konkrete skitten og hva gjør vi med den åndelige urenheten? Jeg har erfaring for at dette til en viss grad hører sammen. Mange skriker veldig høyt om forurensing, men noen av disse både røyker og drikker eller ser på sataniske filmer. Jeg tror absolutt at Gud vil vi skal forvalte naturen på en gudommelig måte, men det gjelder alle områder av livet. I morgen skal vi i Sverige ha en dag der en feirer «livet». Et av de emnene en da tar opp, er beskyttelse av barnet i mors mave. Her drepes tusentalls barn ved abort.

Mennesket et skapt i Guds bilde og det skal sees på som noe hellig som vi beskytter.

I noen land er dyr mere hellig enn mennesket. Dyrene er skapt av Gud, men de er ikke skapt i Hans avbild. Vi er syndere som trenger frelse og denne julen kan vi si: Ja takk til Jesus. Jeg vil ha deg som min Frelser.

LA OSS FEIRE VERDENS FRELSER.

VELSIGNET JUL!

Mor Else