VÆR IKKE REDD, del 2

VÆR IKKE REDD.

Del 2

Nesten alle mennesker har vært redd en eller annen gang. Mange lever med angst hele livet. Det er ikke bra for kroppen. Vi vet at angst kan føre til mange fysiske sykdommer. Jeg kjørte en gang en ung kvinne til sykehuset da hun trodde hun skulle dø. Hun hadde mistet følelsene i armer og ben og opplevde å ikke kunne puste. Etter flere undersøkelser viste det seg at hun hadde panikk-angst og at hun hyperventilerte. Det betyr at kroppen ikke får nok oksygen. Forrige gang siterte jeg en del Bibel-steder om ikke å frykte. Denne gangen kommer jeg til å skrive mer om den menneskelige delen av frykt og angst.

Angst er ofte udefinerbar. Mange vet ikke alltid hvorfor de blir grepet av denne følelsen. Ja, jeg skriver følelse. En kan begynne å svette og det knyter seg i maven og en kan kjenne hvordan musklene blir stramme. Frykt er knyttet til noe konkret. Du kan være redd for å ta bussen, gå i butikken, være i trange rom, se slanger eller være på høye plasser. Noen ganger kan en lett forstå hvorfor en blir redd. Har du for eksempel opplevd å bli bitt av en hund, så er det ikke så rart at en får frykt for hunder. Hjernen reagerer når du ser en hund for hjernen husker hva som skjedde. Var du nære på å drukne en gang, kan du være redd for vann og du klarer ikke å slappe av i vannet. Noen har blitt skremt i mørket og da blir de redd for å gå alene ut når det er mørkt. Barn skremmes ofte av voksne som forteller dem om alt som er farlig. Min mamma sa til meg at jeg skulle bli syk om jeg kom inn i et rom der de hadde røkt sigaretter. Som liten så trodde jeg på det og ble syk. Mange har vært utsatt for ulike former for overgrep og det skaper angst-reaksjoner. Jeg ba nylig for en kvinne som hadde problem når hun og mannen skulle ha sex siden hun var blitt utsatt for overgrep som barn. Overgrep på barn sitter dypt og de har som oftest følt seg helt alene og forsvarsløse. Noen blir ødelagt for livet om de ikke får hjelp.

En del mennesker forstår ikke hvorfor de blir redde, men bare konstaterer at de blir det. I sjelesorg spør jeg ofte personen om de kan huske noe negativt som de har opplevd som ubevisst minner dem om angst-reaksjonen i dag. Om personen ikke husker, ber jeg Den Hellige Ånd om å åpenbare årsaken.  Nådegavene kan være nyttige i slike situasjoner. Jeg tror vi må komme til roten av et problem. Det er ikke bare vi som husker negative hendelser, men kroppen vår har også en hukommelse. Det er kanskje noe vi ikke tenker over.

Angst og frykt er ofte årsaket av arv eller av opplevelser. En kan faktisk være født med angst eller frykt. Vi sier at det går i familien. Når jeg spør engstelige mennesker om det er andre som plages med det i familien, så får jeg relativt  ofte høre om andre familie-medlemmer enten i mors familie eller i fars familie. Hva kan vi gjøre med det? Jeg kan begynne med å lese 1.Peter 1:18 som sier at vi kan bryte den tomme eller meningsløse arven fra våre forfedre. Det er ulike ord i de forskjellige oversettelsene. Jeg bryter deretter arven i familien. Enkelte Bibel-oversettelser kaller frykt for en ånd. I 2.Tim.1:7 står det at vi ikke har fått motløshetens ånd, men noen steder står det fryktens ånd. Motløshet og angst kommer ofte sammen. Det er derfor ikke så sjelden at jeg kaster ut den arvede frykt eller angst. Andre ganger henger enten angsten eller frykten sammen med et trauma eller en ubehagelig opplevelse. Da bruker jeg å bringe mennesker tilbake til det som hendte. Om andre mennesker har forårsaket noe galt, må det til en tilgivelses-prosess. En kan tilgi mange ganger, men en må være villig til å tilgi. Jeg ber Den Hellige Ånd om å komme inn i det som har hendt. Kanskje må negative ord brytes. Det kan finnes skader som må leges og noen ganger er det ånder som må drives ut. Bare Herren kan komme med fred og legedom.

En del ganger ser jeg frykt og angst som blekkspruter. Det er som en familie med mange armer. Vi kan jo ha angst for mer enn en ting. Da kan det hende at vi må ta ett område av gangen. Vi skal både fornye våre tanker og endre våre reaksjoner. Jeg tror ikke vi kan klare mer enn ett område. Jeg har som oftest sjelesorg flere ganger.

Jeg nevnte kvinnen som hyperventilerte i begynnelsen. Det er derfor viktig å puste dypt og rolig når angsten sniker seg på. Noen terapeuter sier at du skal legge deg ned med hendene på maven og puste med maven 15 ganger. Jeg vet at alternative terapeuter bruker en del pusteøvelser sammen med meditasjon, men det å puste er guddommelig og ikke noe okkult. Mange psykologer anbefaler at en kommer over angsten ved å gjøre det en er redd for. Jeg tror at vi som er kristne og har Herren som vår Hyrde, har en stor fordel da. Vi kan ta Ham i hånden og be Ham om å være med oss. Noen ganger kan det være fint og ha bearbeidet det som har hendt på forhånd. Det er også bra å være mentalt forberedt på reaksjoner som kan komme når en går inn i tidligere skremmende situasjoner. Å ha med seg noen en er trygg på, er absolutt en fordel. Både Gud og mennesker er fint å ha med seg.

 

GLEM ALDRI AT GUD ER FOR DEG OG IKKE IMOT DEG.

Mor Else