TILBAKEBLIKK PÅ KOMMUNIKASJON.

TILBAKEBLIKK PÅ KOMMUNIKASJON.

 

Jeg har skrevet flere artikler før om kommunikasjon og det er ingen grunn til at de ikke kan leses igjen. Jeg skriver litt om det igjen siden jeg har nye lesere og vi alle trenger å bli påminnet om hvor viktig det er at vi kommuniserer på en riktig måte.

Det meste i livet handler om kommunikasjon og vi kristne er ikke bedre på det enn de som er i verden. Tvert imot, så synes jeg at vi som kristne ofte er dårligere på det enn de ute i verden. Mange arbeidsplasser har kurser i kommunikasjon og åpner vi en avis så er det ofte reklame for ulike kommunikasjons kurser. Jeg har et ønske om å komme inn med kurser i kommunikasjon i menigheter. Det ville kunne redusere mange konflikter mellom medlemmene, mellom ektefolk og det ville være veldig bra for sjelesorg-arbeidet i menigheten.

Kommunikasjon handler mye om ord eller mangel på ord. Det dreier seg også om kroppsspråk. Jeg satt nylig i en samtale der jeg satt i en lenestol. Jeg hørte på det som ble sagt og mine ører var absolutt med, men plutselig skiftet jeg stilling. Jeg satte meg foroverbøyd ytterst på stolen og tok av meg sjalet som jeg hadde utenfor genseren. Jeg ble med hele meg aktivert og gjorde meg klar til å gå inn i problematikken og til å be. Jeg forflytter meg ofte ved at jeg legger hendene på personen som vil ha forbønn. Jeg gjør aldri dette uten å spørre, spesielt ikke nå i corona-tider.

Mange av våre konflikter oppstår på grunn av misforståelser. Når mine døtre var barn, ville jeg at de skulle spørre meg dersom de lurte på hva jeg mente eller hvis jeg så lite morsk ut. Jeg kunne være i mine egne tanker og de kunne spørre meg om jeg var sur eller sint på dem. I 90 prosent av tilfellene kunne jeg forklare at det overhodet ikke hadde noe med dem å gjøre. Jeg tror at vi skal praktisere dette i alle sammenheng. Det står faktisk i Matteus 5:23 at dersom du tror at noen har noe imot deg, så skal du la pengegaven til menigheten ligge og gå til den du tror har noe imot deg og bli forlikt. Har du vært på et møte der presten eller en annen sier: «Før vi tar opp offeret så skal du gå til den som du tror har noe imot deg og snakke ut. Så kan du komme tilbake og du kan gi din gave til menigheten.» Det har jeg aldri opplevd. Det interessante er at det står at dersom du tror at noen har imot deg. Det kan jo være innbilning, men det er viktig å få det klargjort. Gud vil jo ikke at Hans barn skal ha feilaktige tanker om hverandre eller ha noe imot hverandre.

Vi kan gå til neste kapittel i Matteus, det sjette kapittel. Det står i vers 14 og 15 at vi skal tilgi alle som har gjort noe galt imot oss. Dersom vi ikke gjør det, får vi heller ikke Guds tilgivelse. Har du råd til å ikke bli tilgitt av Gud? Jeg gjør det ikke. Det kan hende at vi må tilgi mange ganger da våre følelser kan trenge tid, men vi begynner i lydighet til Ordet.

Psykologer sier at taushet kan være ytterste form for kontroll. Jeg vet om mennesker som nekter å svare på spørsmål eller som ikke vil snakke om vanskelige ting og de kan nekte å snakke med sin partner eller noen annen i dager og i verste fall i uker. Jeg kan love deg at atmosfæren i hjemmet blir veldig tung og ubehagelig. En annen situasjon er ektefolk som har kranglet. De legger seg og kanskje med ryggene mot hverandre. Ingen av dem vil ydmyke seg og bryte isen. Om du er en sensitiv person, så får du ikke sove. Det står i Efeserbrevet 4:26 at solen ikke skal gå ned over vår vrede, så det er derfor ubibelsk å legge seg uten å gjøre opp. Med andre ord: Det er synd.

Hvordan reagerer du når du blir såret? Går du i forsvar og angriper den som sårer deg? Bibelen skriver om djevelens brennende piler. Vi er ganske dyktige til å kaste piler mot hverandre. Om vi kjenner hverandre godt, vet vi hvordan vi skal såre motparten best. Jeg anbefaler deg til å forklare hvorfor du blir såret og hvilke følelser det setter i gang i deg uten å anklage. Det er dette jeg kaller: Jeg budskap.

Mange av våre reaksjoner bunner i gamle erfaringer og det er ikke sjelden jeg hører om mennesker som blir såret eller sinte fordi det som blir sagt minner dem om feilaktige ord fra mor, far eller en annen autoritets- person. Jeg hørte nylig om en som var misbrukt og når hun møtte menn som liknet på denne personen, så reagerte hun negativt.

Jeg kan ikke understreke sterkt nok at vår kommunikasjon må være klar og tydelig. Når vi går som katten rundt grøten, åpner vi opp for misforståelser og spørsmålstegn. Snakk ikke om noen, men til personen. Vi havner lett i sladder om vi snakker om. Noen ganger må vi dele noe om en annen person for at vi skal be, men vær sikker på at motivet er rett.

Når vi snakker med barn, vær konkret og enkel. Jeg tror også det gjelder voksne. Mange menn sier til sine koner: «Kom til poenget.»

SØK HERREN FOR VISDOM TIL RETT KOMMUNIKASJON.

Mor Else