JUL, GLADE JUL!

JUL, GLADE JUL.

 

Nå forberedes det for julefeiring de fleste steder i verden. Allerede i november så tennes det lys i mørke gater. Juletrær får lysene tent til første søndag i advent og i Sverige der jeg bor, fylles hjemmene med lys og pynt den første søndag i advent. Det lyser i vinduer og på balkonger og det er et ytre tegn på at mørket er brutt. Det skal være koselig og hyggelig og minne om at noe er godt. Jeg selv blir glad når jeg våkner om morgenen og ser at julestjerna lyser i vinduet. Nå har du det kanskje ikke så mørkt der du bor, men her i Norden er dagene korte på denne tiden av året. Da er det viktig med alt som kan lyse opp tilværelsen. Selv om mange ikke vet hvorfor vi feirer julen, så forbindes den med noe som er positivt. Vi som vet hvorfor vi feirer den, kan virkelig si at vi feirer noe positivt.

For ca. 2016 år siden så ble Jesus født av jomfru Maria. Jeg skriver ca. da denne datoen og heller ikke året er helt sikkert, men for meg er det uvesentlig. Det viktige er at Jesus ble født og av en jomfru. Hun ble befruktet av Den Hellige Ånd. Jesus var allerede i Himmelen, men ble forvandlet og ble et foster i Marias mave. Hvordan dette gikk til tror jeg ikke vi skal spekulere i. Det var et mirakel som var umulig for noen andre enn Gud. Både Maria og Josef fikk besøk av en engel for å bekrefte at Maria var ren og at hun var utvalgt av Herren til denne oppgaven. Jesus steg ned fra herligheten i Himmelen og ble født som menneske, men dette mennesket var uten synd. Vi andre er født som syndere, men Jesus ble ikke født som en synder da Maria ble befruktet av Den Hellige Ånd. Maria var bare bærere av barnet. Vi får takke Gud og Maria at hun var villig til å påta seg denne oppgaven. Hun ble sikkert mistenkt for å ha vært med en mann. Når det er sagt, så skal vi ikke tilbe Maria. Det er Jesus vi skal tilbe. Han er vår Frelser og Han har betalt prisen for vår synd.

Julaften feirer vi fordi Jesus ble født. Det er en feiring av Hans fødselsdag. Gratulerer med dagen, kjære Jesus! Hva har du tenkt å gi Ham i fødselsdags-gave? «Nei, det har jeg aldri tenkt på,» sier du kanskje. Da er det kanskje på tide at du tenker på det. Har du spurt Ham hva Han ønsker seg? Jeg tror at vi som kristne må sette Jesus i fokus i julen. De fleste tenker på gaver og mye mat. Mange er bekymret fordi de egentlig ikke har råd til å bruke så mye penger som de føler kreves av dem. I noen familier overgår de hverandre med dyre gaver og det kan være vanskelig å følge med. Andre har ikke tid og krefter til å bake og å lage så mye mat, men det må en liksom ha i julen. Hvem sier det? Det er mye religion og tradisjon forbundet med julen. Alt av det er ikke feil, men mye av det har lite å gjøre med Jesus som Verdens Frelser. I mange familier blir det store diskusjoner om hvor en skal være på julaften. Mange blir nesten uvenner på grunn av dette. Hva holder vi på med? Vi kan sees hele året, men på julaften må en være sammen med visse mennesker. Nåde den som bryter tradisjonen. Jeg tror Gud vil at familier skal holde sammen så jeg vil ikke bli misforstått, men hvor ofte prioriterer en hverandre under resten av året? Det er en del som sier at det er ikke så farlig med det du spiser i uken fra julaften til nyttårs-aften, men du skal tenke på hva du spiser resten av året. Jeg tenker at det er viktig hva vi gjør med familien under året og ikke bare på julaften.

En del går bare i kirken på julaften. Jeg er jo kristen kan de si. De har kanskje ikke noe særlig kontakt med Herren resten av året, men det blir så fin stemning av å gå i kirken på julaften. Jeg er absolutt ikke imot å gå i kirken på julaften, men hva med resten av året? Jesus er ikke lenger et lite barn som ligger i en krybbe med noen dyr, gjetere og vise menn rundt seg. Jeg har selv en julekrybbe, men jeg vet at Jesus lever og sitter ved Faderens høyre hånd. Jeg tilber ikke barnet, men den levende Jesus som går i forbønn for meg. Han som var og er og kommer til å bli til evig tid. En er ikke kristen fordi en setter fram en julekrybbe til og jul og går i kirken på julaften. En er en kristen når en bekjenner sine synder og tar imot Jesus som sin Herre og Frelser. En blir født på ny sier vi. I Johannes tre så refereres det til en samtale mellom Jesus og Nikodemus og han lurte veldig på hvordan dette gikk til. Du kan jo lese Johannes tre selv.

Jeg skriver ikke det jeg gjør for å gjøre narr av dine juletradisjoner, men for at vi alle skal tenke på hvorfor vi feirer jul og hva som er viktig. Julenissen har faktisk ingen ting med julen å gjøre. Det er han som vi ser bilder av overalt, på kort og gavepapir. De få gangene vi ser noe om Jesus så er det en liten dukke i en krybbe.

I julen blir en del mennesker plutselig «snille». Da skal de gjøre noe for de fattige og hjemløse, men ingen av oss spiser bare en gang i året. Det jeg skriver nå gjelder ikke alle. Det er de som gjør noe for disse hele året, men svært mange tenker bare på andre i forbindelse med jul. Jeg velsigner alle gode tiltak som blir gjort til jul, men hva med resten av året? Mennesker trenger mat, besøk og hjelp under hele året. Hver og en av oss får spørre Herren om hva vi skal gjøre. Herren sier jo i sitt Ord at det vi gjør mot en av Hans minste, gjør vi mot Ham. Vi vil jo betjene Ham hele året.

Jeg elsker julefeiring. Jeg elsker å sende kort rundt omkring i verden. Jeg elsker å kjøpe små gaver og jeg elsker å gjøre det hyggelig rundt meg og for noen. Jeg elsker til og med juletrær og ser ikke på det som noen hedensk skikk. Jeg tenker på det ordet som står i Johannes at Han er hodet og vi er grenene. Jeg plasserer en fin stjerne øverst. Jeg vet at dette er helt unødvendig for å feire julens innhold, men for meg er det ingen hedensk skikk. Jeg tilber ikke juletreet, men Ham som har skapt alle grønne vekster.

Det som skjedde for ca. 2016 år siden var og er et mirakel. Det var lenge planlagt. Vi kan lese om det allerede i Jesaja 9:6. Der står det: For et Barn er oss født, en Sønn er oss gitt. Herredømmet er på Hans skulder, Hans navn skal kalles: Under, Rådgiver, Mektig Gud, Evig Far og Fredsfyrste.»

LA OSS SPRE JESUS SOM EN VELDUFT DER VI FERDES DENNE JULEN!

 

EN VELSIGNET JUL!      MOR ELSE