KOMMUNIKASJON, DEL 3

KOMMUNIKASJON

Del 3

I dag vil jeg begynne med å snakke om ekteskapet. Egentlig vil jeg skrive om tiden før en bestemmer seg for å gifte seg. Hvordan kommuniserer en med hverandre da? Nå er det en forskjell mellom dem som er troende og de som ikke er det. Det burde i hvert fall være det. I dagens samfunn venter en som oftest ikke lenge før en har sex med hverandre og det er vanlig å flytte sammen uten å være gift. Bibelen sier at sex hører til innenfor rammen av ekteskap.

En del par er så opptatt av fysisk kontakt at de glemmer å snakke sammen. Jeg tror at det er veldig viktig å være ærlig og oppriktig mot hverandre helt fra begynnelsen av et forhold. Et ekteskap kan ikke bare være bygd på følelser. Hva er viktig for meg i livet? Hva er min første prioritet? Vil jeg ha barn? Hvor og hvordan vil jeg bo? Skal begge jobbe eller? Vil jeg ha venner og hvor mye tid vil jeg ha for meg selv? Hva er mitt og ditt kjærlighetsspråk? Hvordan takler vi konflikter og uenighet? Som kristne er det viktig å snakke om troen. Hvilken type menighet vil vi gå til? Må vi gå til samme menighet? I det siste har jeg hørt om flere som har dette som et konfliktområde. Dette er bare noen av de spørsmålene en bør snakke om.

Har dere lest Ordet og bedt sammen? Har dere søkt Herren for deres felles framtid? Hva vil Herren med deres liv? Om den ene vil være misjonær og den andre ikke vil ut av landet, tror jeg ikke at Gud vil føre dere sammen. Dere behøver ikke å ha de samme nådegavene og Herren kan bruke dere forskjellig, men det overordnede målet må være det samme.

Dere bør også snakke med hverandre om hverandres styrke og svakheter. Jeg vet om en mann som led av depresjon og han ville absolutt at hans framtidige fru skulle vite om dette. Hun valgte ham, men det var ganger da hun syntes det kunne være vanskelig, men innimellom fungerte han normalt og ekteskapet har holdt. De kunne også søke Herren sammen. Min teori er at de som ber sammen, holder sammen.

En annen ting en bør snakke om er hvilke forventninger en har til ekteskapet. Noen tror at alle gamle problem forsvinner og livet skal bli lett. Andre er redde, kanskje har de dårlige erfaringer med menn. Å tro at et ekteskap blir rosenrødt er urealistisk, men å tro at det blir veldig problematisk er negativt.

Ekteskapet skulle være et livslangt forbund der en elsker hverandre og der en lærer seg til å gi og til å ta.

Jeg vil ta opp noen situasjoner i ekteskapet. Det fins fremdeles en del kristne som venter med å ha sex til de har giftet seg. Jeg har hatt menn i sjelesorg der hun for eksempel hadde mange menn innen hun ble frelst. Hans angst er: Er jeg god nok? Da er det viktig at de begge snakker om dette og begge sier noe om hva som er bra for dem. Hvis ingen av dem har hatt sex før, så må de gi hverandre litt tid. Det behøver ikke å være fantastisk med en gang og det betyr ikke at det er noe feil. Det er så mange falske myter som ikke stemmer. Det viktigste en kan gjøre er å være ærlige mot hverandre.

Når dere skal flytte inn sammen, er det hos henne eller hos ham? Er det greit for den andre parten at alt er bestemt allerede eller vil du gjerne ha noe av ditt som også preger hjemmet? Jeg var i et hjem der mannens hobby fikk prege hele hjemmet, også soverommet. Da fikk jeg hjelpe henne til å ta mere plass. Vi må gi og ta i et ekteskap, men vi skal ikke utslette oss.

Hvis dere skal starte helt nytt sammen, hvem velger leilighet, sted og møbler? Her tror jeg dere må være ærlige mot hverandre. Noe blir jo bestemt av arbeid og økonomisk mulighet. Jeg flyttet for en del år siden sammen med mine to døtre i en leilighet i Sverige. Da måtte vi alle tre si noe om hva som var viktig for oss. Hver og en av oss hadde eget rom, men vi delte kjøkken og stue og vi hadde to bad med toalett. Det ble en blanding av nytt og gammelt og vi alle tre var en del av planleggingen.

Hva skjer når et barn kommer inn i familien? Vi vet at et spebarn tar masse tid og oppmerksomhet. Jeg tror at noen, spesielt mødre blir for knyttet til barnet og glemmer at hun har en mann. Noen menn blir sjalu på barnet. Jeg tror at selv et lite barn skal ha klare rammer og det skal etter hvert ligge for seg selv. Noen barn holder foreldrene aktive i lange tider før leggetid. Jeg tror at foreldrene skal legge barnet ned, gjerne synge og be med det og så si god natt. Om det skriker, så er ikke det farlig med mindre det er sykt. Jeg snakket nettopp med en mann som sa hvor viktig det var for ham og hans kone og ha tid sammen før de la seg.

               Barn skal være en velsignelse og ikke årsak til skilsmisse.

Det står i Bibelen at to mennesker blir ett når de gifter seg, men det betyr ikke at de skal gjøre alt sammen eller ikke får lov til å gjøre noe for seg selv. Derimot tror jeg at det er bra at ektefolk ikke er for lenge fra hverandre eller reiser for mye alene. Jeg tenker på alle de predikanter som har falt i synd. Vi må ikke gi djevelen rom. Jeg fortsetter med dette emne en gang til.

VÆR ÅPEN OG ÆRLIG!

Mor Else