KONTROLL

KONTROLL

 

Ofte får vi en ubehagelig følelse når vi hører ordet kontroll, men det finnes også noe positivt med en viss form for kontroll. Hvordan skulle et land se ut uten lover og regler? Det ville vært et anarki og anarki skaper kaos og jeg tror det er kaos der djevelen får regjere.

Ansvarsfulle foreldre må utøve en viss form for kontroll over sine barn. Oppdragelse innebærer at barn lærer seg hva som er rett og feil, hva som er farlig og ikke-farlig. Barn skal også lære seg å leve i en familie med andre mennesker og da kan en ikke gjøre hva som helst. Etter hvert skal barn lære seg å leve i et samfunn og der kan en heller ikke gjøre hva som helst. Barn trenger rammer i livet for å kjenne seg trygge. Vi voksne trenger også tydelige rammer for å vite hva som gjelder. Når jeg kommer på et nytt sted, vil jeg gjerne vite de grunnleggende lover og regler i det landet. Jeg vil også vite noe om de uskrevne reglene som finnes i samfunnet. Jeg vil gjerne følge dem så lenge de ikke bygger på noe demonisk.

Vi alle trenger visse lover og regler for å fungere. Ellers ville vi leve i lovløshet.

Jeg er vokst opp med å tenke på mennesker som verdifulle og at alle mennesker har visse rettigheter. Jeg kan derfor si at jeg elsker mennesker uansett hvor jeg har vært i verden. Jesus bor i meg og Han elsker alle, og Han ble hele verdens Frelser.

Jeg har vokst opp i land som er relativt demokratiske, i motsetning til diktatur. Jeg synes riktignok at det demokratiske blir mer og mer utvasket og at det blir enkelte grupperinger i samfunnet som får mer og mer makt. Det at en ikke kan si at en er gutt og jente, kvinne og mann er eksempler på overkjøring. Vi taler i dag om hva som er politisk korrekt og ikke om hva som er sant eller hva som er demokratisk. Det er kun en del sterke stemmer som bestemmer over de andre. Det er negativ kontroll. Konsekvensene av å gå imot disse overgrepene kan bli at en mister jobben eller blir utfryst av den gruppen en hører til. Prester kan komme i fengsel hvis de leser Bibelen der det står at samliv med det samme kjønn er en synd. Det brukes faktisk sterke ord om det. Jeg mener at loven blir en negativ kontroll-faktor i slike saker.

Det finnes mange land i verden som er styrt av en diktator. De fleste diktatorer misbruker sin makt og landets innbyggere mister sin egen vilje og lever ofte i frykt.

                                Feilaktig kontroll skaper ofte frykt.

Hvem bestemmer i en menighet? De fleste menigheter har gjerne en pastor eller flere. I de mer tradisjonelle kirkene har de biskoper som er over mange prester. I mer frie menigheter har de enten et lederskap eller det som blir kalt de eldste. Mitt spørsmål er egentlig om hvem som styr en menighet og i hvilken ånd? Jeg har vært i menigheter der pastoren hadde kontroll-ånder og enhver egenmening ble slått ned med at du hadde en kritisk ånd. Menigheten i Berøa ble rost fordi de prøvet det som ble undervist. Dess mer vi har lest Bibelen, dess bedre forutsetninger har vi for å prøve det som blir prekt.

Jeg har vært i menighet der Jesabels ånd har styrt hele menigheten. Jesabels ånd kan være i både kvinner og menn, men som oftest i kvinner. Jesabel vil gjerne ha makt. Hun samler gjerne et lite imperium rundt seg. Hun beter seg som om hun er mer åndelig enn andre og hun kan gjøre masse i en menighet. Hun snakker gjerne negativt om andre som har åndelige gaver og som har en salvelse, særlig pastoren får servert historier som er løgnaktige om andre. Det kan være vanskelig å avsløre en Jesabel siden hun tar en så sentral rolle i menigheten. Det kan være flere av dem og de opptrer sammen. De kan starte bønnesamlinger der de ber imot personer som de opplever som truende. Bibelen sier at vi skal velsigne selv våre fiender, så dette er heksekraft. Jesabel har heksekraft i seg og de er veldig manipulerende og skaper splittelse. De er ute etter makt og noen få ganger er penger involvert. En Jesabel kan tale og bruke religiøse ord og får fortroende gjennom det. De kan være veldig truende og selv profeten Elia ble redd da hun truet ham med å ta hans liv. Han hadde nettopp tatt livet av 800 Baals profeter, men når Jesabel truet ham, gjemte han seg under en busk og ville dø. Jesabel vil døde både fysisk og åndelig. Jeg har hørt en profetinne med Jesabels ånd tale død over personer.

Det er dessverre mange kristne som er utrygge og redde og en del av disse har utviklet en ånd av kontroll. De kaster seg over mennesker og skal be for dem uten å spørre. Noen ganger skjer det med fysisk makt. Jeg vil ikke at hvem som helst skal be for meg. Om du vil hjelpe noen, så spør du først og du respekterer et nei om du får det. Jeg har bedt for mange som har vært utsatt for feilaktig kontroll i Guds navn. Hvordan kan det oppstå sekter? Det finnes sterke personligheter med kontroll. Gud har skapt hver og en av oss med en fri vilje og selv Gud går ikke over den. Dette er et emne som jeg nok kommer tilbake til.

GUD HAR SKAPT DEG TIL FRIHET!

Mor Else